Bergen Heritage Tour

Som å reise i gamle dager...

Praktisk informasjon

Billetter til Bergen Heritage Tour må forhåndsbestilles. 
For avreisedatoer, pris og bestilling besøk: stord1.ticketco.no

På grunn av uforutsette hendelser klarer vi dessverre ikke å kjøre togene med damplokomotiv i 2024.
Tog med spisevogn kjøres med dieselokomotiv og teakvogner, tog uten spisevogn kjøres med motorvogn.

Bli med på Bergen Heritage Tour, en unik og spennende rundtur gjennom Bergens flotteste natur ombord i vakkert restaurerte veterankjøretøy og –fartøy. Rundturen starter og slutter på Holbergskaien i Bergen. 

3 kraftkarer Erik Jensen Beskjrt

Dampskipet «Stord 1» ble bygget for Hardanger Sunnhordlanske Dampskipsselskap (HSD) ved Laxevaag Maskin & Jernskipsbyggeri 1913, og skipet gikk i rute for rederiet frem til 1969. Skipet ble restaurert mellom 1981 og 2013.

Damplokomotiv 255 av type 18 c ble levert fra Hamar Jernstøberi i 1913 til Eidsvold- Ottabanen. Loket gikk i tjeneste for NSB i flere distrikt frem til det ble utrangert i 1969. Loket ble restaurert mellom 1981 og 1992.

Den første av bussene som kjører rundturen ble levert til Bergen Hardanger Billag i 1962. Bussen gikk i trafikk i Bergensområdet og samkjørte med Vosse- banen. Den andre bussen ble levert til Sogn Billag i 1979 og fraktet passasjerer fra Vik i Sogn til toget på Voss. Den første kom til Veteranbusslaget i 1992, den andre i 2005.

En rundtur med veterandampskipet «Stord I», veterandamptoget «Gamle Vossebanen» og veteranbusser. Når «Stord I» seiler ut på Byfjorden kan du betrakte Bergen by der den ligger mellom «De 7-fjell». Fra båten kan man se kulturminner som «Bryggen» og «Kystkultursenteret i Sandviken» og oppe i fjellet ser man «Fløyen». Under reisen kan man se hvordan Bergen har utviklet seg langs fjorden med industri og bebyggelse.

Landskapet endrer seg gradvis fra bymessig til typisk vestlandsk fjordlandskap sammenbundet av broer som bl.a Askøybroen mot vest og Nordhordlandsbroen i nord. «D/S Stord 1» er en typisk rutebår som fraktet passasjerer og gods. Som den gang den var i ordinær drift, har skipet mange salonger og god plass på flere dekk. På turen kan hele skipet oppleves. Du kan besøke styrehuset, maskinen, byssen m.m. Byssen selger varmrett som betasuppe/ lapskaus, sveler/ vafler, og drikker som kaffe, te, mineral- vann, øl og vin.

IJG Bergen Heritage tour 2017 1618

Reis med ekte damplokomotiv. Fra kaien på Garnes er det en kort spasertur til Garnes stasjon og her blir det skiftemellom dampskipet «Stord I» og damp- toget til Gamle Vossebanen. Gamle Vossebanen er unik som Norges fjordbane. Det kjøres med ekte damp lokomotiv, bygget i 1913 på Hamar, og teakvogner fra 1920- og 1930-tallet. Underveis på turen kan man oppleve et vakkert Vestlandslandskap når toget går gjennom fjordlandskapet, nær sjø og vann på den ene siden og bratte fjellsider på den andre. Toget kjører den 18 kilometer lange strekningen mellom Garnes stasjon og Midttun stasjon. Sitt ned, slapp av og nyt en deilig utflukt mens landskapet ruller forbi togvinduene.

Bussturen. Ved Midttun stasjon finner vi veteranbussene for etappen tilbake til sentrum. Turen går gjennom Nesttun om Paradis og Storetveit, svinger av mot Landås videre nedover mot Kalfaret med fin utsikt over bydelen Damsgård på venstre side. Bergen har Stadsport fra 1628 og den passeres før turen går utover Strandkaien til Holbergskaien.

Er første etappe med veteranbuss, har du anledning til å stå på kaien og se når «Stord 1» Manøvrerer på Vågen for deretter sette kursen ut på Byfjorden. Bussturen går om Nordnes, dreier ved Akvariet innover til sentrum hvor Teatret, Byparken med Festplassen og Lille Lungegårdsvann passeres. Videre over torget, svinger inn Kong Oscars gate forbi Stadsporten. Så over Kalfaret mot Landås, videre mot Storetveit, Paradis og Nesttun til Midttun stasjon hvor veterantoget venter.

Rundtur Bergen Garnes Bergen 3. sept. 2017. Foto Harald Stre 1