Jernbanenyheter

Nei til tursti, Ålgårdbanen må gjenåpnes

Vi bør heller sikre en hurtig og moderne togforbindelse mellom Stavanger og Ålgård enn en turvei på bekostning av jernbane.

Stavanger Aftenblad

Ekstra pleie av gammel sliter: Bergensbanen stenges til uken

Bergensbanen vedlikeholdes året rundt. Nå får den 112 år gamle strekningen litt ekstra omsorg og pleie. Det skal jobbes i sporet fra Bergen i vest til Ål i øst.

Bane NOR

Ett spor gjenåpnet på Østfoldbanen

Togene kjører igjen på ett av de to sporene på strekningen mellom Kolbotn og Holmlia, der en kjøreledning falt ned på et tog onsdag ettermiddag. 

ABC Nyheter

Dovrebanen fyller snart 100 år

Høsten 2021 er det 100 år siden Dovrebanen offisielt ble åpnet. Dette skal markeres med et jubileumsarrangement fredag 17. og lørdag 18. september 2021. 

Bane NOR

France to ban some domestic flights where train available

MPs vote to suspend internal flights if the trip can be completed by train within two and a half hours instead. 

The Guardian

Ledning falt ned på tog i Oslo: – Jeg hørte et brak

En kjøreledning falt onsdag ettermiddag over et togsett ved Rosenholm togstasjon. Rundt 70 passasjerer ble evakuert, og to fikk lettere skader. 

NRK Osloogviken

Oslo: Kjøreledning falt ned på tog

Det er meldt om at flere personer er skadet, men ikke alvorlig, ifølge politiet. 

Aftenposten

Kjøreledning har falt ned på et tog på Rosenholm stasjon i Oslo - personer skadd

En kjøreledning har falt ned på et tog på Rosenholm stasjon i Oslo – det er meldt om personer som er skadet, opplyser politiet på Twitter klokken 16.51. 

VG

God driv for installering av nytt signalsystem

Nordlandsbanen er først ut i et av Norges største digitaliseringsprosjekt. Nå er de første delene installert i sporet.

Bane NOR

Rappere kjemper om livet til togstasjon fra 1882

Hagle har herjet de norske hitlistene med sin bygderap. Nå kaster de seg inn i kampen for å bevare 140 år gamle Gautestad stasjon.

NRK Osloogviken

Laks fører til godsløft på Nordlandsbanen

For et par år siden sto Nordlandsbanen i fare for nedtrapping, men nå er det mer optimisme enn på lenge. De har gått fra ett til tre tog, og det fjerde er under planlegging.

ilaks.no

Kvinne døde etter å ha blitt påkjørt av Bybanen

En kvinne døde av skadene etter at hun ble fastklemt under Bybanen. Ulykken skjedde mellom Skjold og Lagunen holdeplasser.

NRK Vestland

Stor arbeidsøkt langs Dovrebanen

I fire døgn fra og med lørdag 17. april stanser togtrafikken på strekningene Oslo lufthavn-Lillehammer på Gardermobanen/Dovrebanen og Hamar-Elverum på Rørosbanen mens det jobbes på og ved sporene.

bygg.no

Statsrådens løftebrudd er alvorlig for verdensarven

Notodden kommune ser det som svært alvorlig at Tinnosbanen ikke er omtalt i Nasjonal Transportplan (NTP). Nå ber ordføreren om hjelp fra fylkesordfører og fylkets «samferdselsminister», Arve Høiberg.

Telen

Mosjøfirma skal sørge for bedre arbeidsforhold på Nordlandsbanen

Lokfører Roar Seljevoll er glad for at de gamle Di4 lokene skal få nye klimaanlegg. Her står han foran et tog av typen BM93, også kjent som Agenda. - I disse togene er det mye bedre arbeidsmiljø, sier Seljevoll. 

Rana Blad

Bane Nor vil ikke bygge ny bru: – Lukter litt ansvarsfraskrivelse

Den smale brua over jernbanen på Meheia, er eneste vei inn til tre bebodde gårder og flere hytter. Den er for smal for brannbiler, men Bane Nor vil ikke ta ansvar for å bygge ny bru. 

Laagendalsposten

Hvor ble det av Nord-Norgebanen?

Innleggsforfatteren mener man ikke kan ta regjeringens forslag til nasjonal transportplan på alvor så lenge Nord-Norgebanen ikke er et prioritert tiltak. 

iTromsø

Arbeidspåske under pandemien: 400 rustet opp jernbanen

Mens store deler av samfunnet var påske- og koronastengt, jobbet over 400 personer på spreng for å fornye jernbanen. Arbeidet gikk på skinner, og det kommer passasjerene til gode. 

Bane NOR

Siste stopp på sidesporet var Skoppum stasjon

Poststempelet «SKOPUM» skapte irritasjon for lokalbefolkning og stasjonsbetjeningen. 

Gjengangeren (pdf)

Tre nye stortingsmeldinger

Rett før påske lanserte Regjeringen både den nye Museumsmeldingen og den aller første kulturmeldingen for barn og unge. I tillegg presentere de ny Nasjonal transportplan, og vi har sett litt nærmere på disse meldingene med våre kulturvernbriller. 

Kulturvernforbundet

Järnvägarna i allt sämre skick

De svenska järnvägarna är i allt sämre skick. Underhållet är kraftigt eftersatt och den så kallade underhållsskulden har de senaste fyra åren vuxit med sju miljarder till 43 miljarder kronor. 

jarnvagar.nu

Sista striden för Lysekilsbanan

Efter 40 år utan regelbunden persontågtrafik och tio år utan regelbunden godstågstrafik rivs troligen Lysekilsbanan upp. Många har kämpat för banans överlevnad, upprustning och ny trafik men allt och alla har misslyckats. 

jarnvagar.nu

Snart rivs järnvägen till Karlsborg

Persontågen rullade i 110 år, godstågen i ytterligare sju år i statlig regi samt tolv år i privat regi. Men nu är kontaktledningen borta, rälerna har börjat transporteras iväg och nästa år börjar rivningen på allvar. 

jarnvagar.nu

Kollisjon mellom trikk og bil i Dronning Eufemias gate: – Store materielle skader

Alle nødetatene rykket fredag formiddag ut til Dronning Eufemias gate i Bjørvika, der en trikk og en bil kolliderte. 

Avisa Oslo

Skifter Øyvind er lokførerens forlengede arm i sporet: – Det er drømmejobben

Skal du flytte et tog, holder det ikke bare med en lokfører. Du trenger en skifter. En drømmejobb for dem som liker tog og jobb utendørs. 

NJF Magasinet

Fylkene angriper regjeringens nedskalerte togplaner: Brutte løfter og puslete ambisjoner

Fire norske fylker er svært skuffet over regjeringens kutt i jernbaneutbygging. 

Aftenposten

Helgestopp på Gjøvikbanen

Fra fredag 9. april til søndag 11. april blir det ulike arbeider på Reinsvoll stasjon på Gjøvikbanen. 

Hadeland

Da tiden gikk på skinner

Sommertid. Vintertid. Men jernbanetid? Joda, for bare litt over 100 år siden fulgte jernbanen sin egen tid. 

Jernbanemagasinet

Hvordan sikre mer effektiv jernbaneutbygging?

Et av målene med Jernbanereformen i 2017 var å øke effektiviteten. Dette krever endring i innretning fra Jernbaneinstitusjonene - Bane NOR og Jernbanedirektoratet. Det virker åpenbart at man ikke har lykkes i denne omformingen så langt. 

bygg.no

Jernbanepakke er politikk, ikke juss

Forslag fra regjeringen om norsk tilslutning til fjerde jernbanepakke er til behandling i Stortinget. Siden det er blitt reist spørsmål om Norge kan behandle saken og slutte seg til pakka slik det er foreslått, vedtok stortingsflertallet å be Høyesterett om en betenkning om de juridiske sidene av saken.

Transportøkonomisk Institutt

Marius Holm skal være med å lede Vy

Marius Holm blir konserndirektør for Kommunikasjon og samfunnskontakt i Vy, etter ni år som daglig leder i miljøstiftelsen ZERO. 

Vy

Da Troldvandsveien ble til Grefsenveien

Trikken hadde dobbeltspor opp til Glads vei, men bare enkeltspor videre over Grefsenplatået. Men myndighetene ga etter hvert etter for sterke krav om dobbeltspor helt fram. 

Nordre Aker Budstikke

Kan ikke godta null til Tinnosbanen

– I morgen den dag sender jeg et brev til samferdselsminister Knut Arild Hareide og departementet. Ligger det penger til Tinnosbanen i en sekkepost eller er Tinnosbanen er strøket i forslaget til Nasjonal Transportrplan. Det siste er jo et gedigent løftebrudd. Det sier Aps Sverre Myrli som er medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. 

Telen

Battery train operates for 185km without charge in Swiss research project

Stadler completes three-year trials with Flirt Akku battery-electric multiple unit. 

railjournal.com

Støtte til alternativt linjekart for Ekebergbanen

Rødt-politiker Erik Hollie applauderer trikkeforkjemper Haakon Magnus Preus` nye linjekart for Ekebergbanen. I likhet med Preus vil Hollie ha trikk over Grønland. 

Nordstrands Blad

Om få år åpner den nye jernbanen: – Det kan bli fristende å velge bort Horten som by

– Det haster med å planlegge det nye knutepunktet Horten stasjon. Vi må sørge for å beholde handel og service i egen kommune, sier Ragnhild Marie Sandven. 

Gjengangeren

Första turen på nästan 30 år – SVT åker med på Haparandabanans nypremiär

Haparandabanan är över hundra år gammal men har inte varit öppen för persontrafik sedan 90-talet. På skärtorsdagen var det dags igen och SVT:s reporter Jonathan Ferm följde med på premiärturen. 

svt.se