Onsdag 25. februar 2015 var det duket for årsmøte i lokalavdelingen. Bonus for de fremmøtte var Andreas Westheimers helaften om og i høyeste grad med El 14.
For like gjerne å ha nevnt det: Dette medlemsarrangementet hadde med 26 - seksogtyve - fremmøtte den hittil største oppslutningen siden reetableringen i 2008. Selv om styret svært gjerne vil tro at det var årsmøtet som trakk så mange, er nok realiteten at det var Andreas og hans bilder av det valgte tema som var det store trekkplasteret. Hvorom allting er - det var veldig hyggelig å se så mange samlet på Råstad stasjon denne siste onsdagskvelden i februar.
Nevnes skal også kveldens kulinariske fristelse - brun lapskaus med flatbrød og 0,3 l drikke til den nette sum av en femtilapp. Og selvfølgelig var det kaffe med passende munngodt å få kjøpt.
For å korte ventetiden til årsmøtet ble satt, hadde lokalavdelingens leder Hans Morten Tamnes satt i gang en lysbildefremvisning av jernbanebilder fra tidsrommet 1986-1989. Knut Brænden foretrakk å bruke ventetiden til nærmere studier av årsberetningen for 2014.
Klokken er snaut til på halv syv, så langt er det ganske glissent i salen.
Blant de fremmøtte var det også mulig å observere et NJK-medlem med tilknytning til en tilstøtende lokalavdeling. Spørsmålet blir jo om det var programmet etter årsmøtet som trakk, eller om det var et ønske om å lære ...
For å la alle som ønsket å delta på årsmøtet få anledning til å ta plass, ble årsmøtet erklært lovlig satt omtrent ti over halv syv, ti minutter eller så etter annonsert tid.
Årsmøtets dirigentbord med fra venstre Terje Walle, referent, Per Sørensen, sekretariat med oversikt over stemmeberettigede, Hans Morten Tamnes, leder, Johan Svorstøl, kasserer, og Øivind Andreassen, ordstyrer.
Etter ønske fra ordstyrer og årsmøtedeltagerne ble årsberetningen gjennomgått punktvis av lokalavdelingens leder Hans Morten Tamnes.
Forsamlingen følger med i heftet som utgjorde årsberetning og regnskap.
Dyp konsentrasjon på alle fronter.
Ved dirigentbordet er oppmerksomheten rettet i litt ulike retninger; årsmøtets referent har blikket stivt rettet mot skjermen mens lokalavdelingens leder synes å ha sin oppmerksomhet rettet mot ordstyrer, som etter kassererens gjennomgang av regnskapet gir ordet til ...
... revisorene, representert ved Torstein Reiersen som her leser revisjonsberetningen.
Før årsmøtet ble klubbet som vel gjennomført, ble sekretæren takket av for sin innsats i det året han var styrets sekretær. Terje Walle ble på det nærmeste shanghaiet inn i styret som et på alle måter rykende ferskt medlem på fjorårets årsmøte, hadde det ikke vært for en arbeidshverdag som krever godt og vel sitt hadde han vel valgt å fortsette. Sammen med ordene han kunne legge til sitt bryst fikk han en flaske Streken rødvin. Eller La Linea som figuren heter i sitt hjemland.
Johan Svorstøl, lokalavdelingens kasserer, tok ordet og ønsket forsamlingens oppmerksomhet. På vegne av styrets medlemmer fremførte han følgende: Det er en person til som fortjener en takk og påskjønnelse. Det er en som har holdt foredrag på medlemsmøter uten å få noen som helst påskjønnelse. Han er også en mann som bør takkes selv om han ikke har trådt tilbake fra sitt verv. Vi snakker om vår leder (og primus motor) Hans Morten Tamnes som har ledet foreningen siden reetableringen av den i 2008, og som så vidt vites ikke fått noen påskjønnelse for det. Det er nå på tide at han også får en takk og påskjønnelse selv om han fortsatt er aktiv. Som en håndfast takk overrakte Johan Svorstøl på vegne av styret Hans Morten Tamnes et særdeles assortert arsenal kornbasert gjæret drikke.
Hans Morten Tamnes tar en første titt på godsakene i flaskeform som ble ham til del.
En overrumplet lokalavdelingsleder, for anledningen med (kledelig?) Tintin-sveis etter et besøk i stolen hos Anita frisør, takker styrets medlemmer for den hyggelige oppmerksomheten. Johan Svorstøl (t.v.) og Stefan Bårli Hansen følger tilfreds med.
Et lite innsmett i historien: Vel hjemme, etter vel gjennomført årsmøte og medlemsmøte, ble gaven plassert på kjøkkenbordet til nærmere beskuelse.
Så kan en jo gjøre seg opptil flerfoldige refleksjoner omkring utvalget av skummende og gjæret drikke, basert på de ulike bryggenes navn. Ghost Ship. Oppfattes lokalavdelingens leder som litt blek av styrets øvrige medlemmer ...? Dampen. Er han for snill med styret, er det slik fatt at må han se til å få opp dampen ...? Rallar. En oppfordring om hardere lut, hammer og feisel ...?
Årsmøtet var altså gjennomført, nå gjensto medlemsmøtet og El 14 i et utall fasonger og varianter, representert ved dem alle.
Etter en pause hvor deler av møblementet ble vendt 180° og det var anledning til å sikre seg mer av kveldens kulinariske fristelse i form av brun lapskaus med flatbrød og drikke, var det duket for det som nok for mange var selve høydepunktet - Andreas Westheimers bildeforedrag om jernbanens trofaste arbeidshest El 14. Dette var et foredrag som på en grundig måte tok for seg de enkelte lokomotivenes endringer i utseende og synlig utvendig utrustning. Bildene vi fikk se viste også de ulike oppgavene disse lokomotivene har hatt gjennom årene, fra prestisjetunge ekspresstog til tunge godstog til persontog på Vestfoldbanen til kalktogkjøring på Brevikbanen. Det er ikke få tonn og få kilometer disse arbeidshestene har lagt bak seg siden lokomotivtypen ble introdusert i 1968. I 2015 er det 37 år siden, og fortsatt er en stor bestanddel av arten i aktiv tjeneste.
Kveldens store oppmøte gav enkelte utfordringer på setefronten, og noen valgte ståplass for å sikre seg et best mulig overblikk.
Med PC-en godt plassert i fanget sørget Andreas Westheimer (tre fra venstre) for å ha tilhørernes hele og fulle oppmerksomhet, enten de hadde funnet seg til rette i myke stoler på den ene ...
... eller andre siden av rommet.
Også de som hadde måttet ta til takke med litt lavere setestandard fulgte oppmerksomt med - selv en flittig referent valgte å løfte blikket fra skjermen for å få med seg det som ble vist på lerretet.
Fra bakerste benk.
På vegne av en meget tilfreds forsamling var det en pur glede for lokalavdelingens leder Hans Morten Tamnes å takke Andreas Westheimer for et innholdsrikt bildeforedrag om El 14 ved å overrekke en flaske La Linea rødvin.
Som en avslutning kan nevnes at Andreas Westheimer, da han ble takket for oppmøte og innsats, avslørte at han går svanger med ytterligere materiellbaserte bildeforedrag. Opptil flere ulike typer ble nevnt, deriblant El 17. Dette ble behørig notert av lokalavdelingens programkomité, så det bør ikke overraske noen om Andreas' navn figurerer på høstens program når det offentliggjøres i juni-utgaven av På Sporet. Og på hjemmesidens Hva skjer i Vestfold.
Så følg med og vær tidlig ute - det kan fort bli trangt når lokalavdelingen byr på spennende program med dyktige foredragsholdere.