"Geita"
Dampakkumulatorlokomotiv

Geita

Type -
Nummer -
Navn "Geita"
Byggeår 1910
Fabrikant A. Borsig, Berlin
Levert til Union Co.
I ordinær bruk til 1969
Nåværende eier Norsk Jernbanearv
Akselanordning B
Vekt i driftsklar stand 22,0 tonn
Lengde o. buffere 5,88 m
Merknad Under oppussing
Geita "Geita" i bruk på Geithus
Geita Geithus 1971
Geita Geithus 1971
Geita Transport til Kløftefoss
Morud 1971
Geita Kløftefoss 1971
Geita Flytting til Geithus 2024
Dampakkumulatorlokomotiver har ikke fyrkasse eller skorstein, men fylles med trykkdamp fra en stasjonær dampkjel. De kalles derfor også fyrløse lokomotiver.
Lokomotivets dampkjel er en stor, isolert beholder som fylles med varmt vann, og deretter med trykkdamp. Varmeenergien i dampen blir akkumulert i vannet, og avgis igjen etterhvert som damp forbrukes. Avhengig av belastning og kjelstørrelse kan slike lokomotiver kjøre opptil et par timer på én fylling.
Dampakkumulatorlokomotiver har vært mest brukt til skifting ved fabrikkanlegg hvor det har vært stor brannfare eller lett tilgang på damp fra stasjonære kjeler.
 
Drammenselvens Papirfabrikker (Union Co.) på Geithus fikk i 1910 levert et lite dampakkumulatorlokomotiv fra A. Borsig i Berlin. Der ble det i hele sin driftstid brukt til skifting på fabrikkområdet og frem til Geithus stasjon, en strekning på ca 1 kilometer.
Ved noen anledninger ble lokomotivet sendt til NSBs verksted i Drammen for reparasjon, det kjørte da på én fylling for egen maskin de ca 4 milene mellom Geithus og Drammen.
Lokomotivet fikk aldri noe offisielt navn, nummer eller typebetegnelse, men det gikk i alle år lokalt under navnet "Bjellegeita" eller bare "Geita".
 
I bedriftsavisa ”Union-nytt” nr. 61 (1/1965) ble lokomotivet ”Geita” omtalt slik:
"Lokomotivet er av fabrikat A. Borsig, Berlin, og bygget i 1910. Det arbeider i prinsippet som et vanlig lokomotiv, men energien blir tilført direkte fra vårt fyrhus til en 4,5 m3 dampbeholder som er påfylt vann. Under oppladningen av dampbeholderen kondenseres dampen fra kjeleanlegget i vannet, og dermed økes vannets temperatur og trykket stiger. Når det sertifiserte trykk (10 kg/cm2) er nådd, avstenges damptilførselen. Beholderen vil nå kunne avgi til lokomotivets maskineri den damp som ble påfylt fra fyrhuset.
Det tar 20 min. å fylle dampbeholderen, og dampforbruket er ca. 750 kg pr. time ved full kjøring. Under normal drift regner vi med 4 a 5 fyllinger daglig.
Så vidt vites har lokomotivet i disse snart 55 år det har vært i drift, ikke hatt reparasjoner av betydning. Dampbeholderen ble prøvet med ultralyd av Røntgenkontrollen i mai 1963, og den var i meget god stand.
Med de beskjedne driftsutgifter til damp (ca. kr. 100,- pr. uke) og de minimale reparasjonsutgifter, må vi ha lov til å si at lokomotivet har vært en god investering."
 
"Geita" ble tatt ut av bruk og hensatt i 1969.
Lokomotivet ble overdratt til Norsk Jernbaneklubb i januar 1971 og deretter fraktet til Kløftefoss på Krøderbanen. Det fikk en enkel oppussing, men siden det er avhengig av tilførsel av damp fra en stor ekstern dampkjel var det ikke aktuelt å sette det i driftsklar stand. I en del år stod det utendørs, men ble etter hvert plassert innerst i en av Krøderbanens lagerhaller.

I 2024 ble lokomotivet flyttet fra Krøderbanen til Geithus, hvor en lokal forening skal pusse det opp og stille det ut i nærheten av fabrikken hvor det i sin tid ble brukt.

 

----------